De nieuwste methodes om een hond op te voeden richten zich op het brein van de hond en niet op commando’s. Met Stressless Dogs (rustige Nederlandse powerpoint cursus met soms filmpjes) of Absolute Dogs (zeer actieve en inspirerende Engelse cursus met alleen maar filmpjes. Tikkeltje ADHD wat ik zelf wel lekker vind.) leer je al voordat de pup bij jou in huis komt wat de bedoeling is. De online cursussen helpen je een mooie basis te leggen voor een ontspannen, gezellige, zelfstandige hond. Met deze cursussen voorkom je probleemgedrag als blaffen, bijten, opspringen, trekken aan de lijn, onzindelijkheid, etc. De kosten en moeite van voorkomen zijn 1000x lager dan genezen. Ik raad je daarom aan om één van deze twee online cursussen te volgen voordat de pup in huis komt. Daarna kun je starten met een live training vanaf een week op 10. Inschrijven voor een real life puppycursus zou ik al doen zodra de puppy’s geboren worden. Bij de goede cursussen zijn de wachtlijsten enorm. Ik heb op deze pagina een lijst verzameld van puppycursussen waar ik zeer enthousiast over ben.

Absolute Dogs is een trainingsmethode uit Engeland waarbij er voor elk probleem een oplossing is door middel van spelletjes. Als je een puppy hebt die nog geen problemen heeft, dan kun je met de methode heel veel problemen voorkomen en direct werken aan een sterke band tussen baas/gezin en hond. Er zijn een paar kernconcepten waarop de methode gebaseerd is:

Proximity | Nabijheid

Een heleboel spelletjes zijn er op gericht om de hond graag bij je in de buurt te laten zijn. Het is de bedoeling dat jij het aantrekkelijkste in de hele wereld bent. Niets is leuker dan jij. Je bent zo leuk dat hij er steeds voor kiest om bij jou te willen zijn.

Disengagement | Loskomen van aantrekkelijke prikkels

Heel veel spelletjes zijn er op gericht om je hond te leren dat het voordeel oplevert als hij los kan komen van bepaalde prikkels. Het is super handig dat hij leert om geen kattenpoep te eten en er voor kiest om bij jou te zijn. Ook is het fijn dat hij rustig kan kennismaken met een andere hond om vervolgens lekker met jou mee verder te lopen (ipv als een idioot staan te blaffen en trekken aan de lijn).

Ditch the routine | De dag verloopt nooit voorspelbaar

Als je hond weet dat je elke dag naar dezelfde plek gaat om te rennen en elke dag om op een bepaalde tijd iets lekkers geeft en elke dag alles het zelfde doet, dan gaat hij steeds meer toeleven naar die momenten en neemt zijn spanning daarmee ook toe. Op een gegeven moment gaat hij helemaal stuiteren omdat het dagelijkse snackje er aan zit te komen en dat is helemaal niet meer gezellig en leuk. Deze stressopbouw kan gemakkelijk voorkomen worden, door nooit volgens een bepaalde routine/volgorde te werken. De ene dag laat je de hond uit om 9 uur met een lange wandeling en veel los lopen, de andere dag gaan we om 8 uur even snel een blokje om en doen we thuis leuke spelletjes. De dag erna doen we een lange route op de fiets, etc.

Ditch the bowl | voer is te kostbaar om zomaar aan je hond te geven

De meeste honden zijn gek op voer. Daar mogen ze gerust wat voor doen. En daar willen ze ook graag wat voor doen. Je kunt ze trainen met snackjes, maar je kunt ze ook trainen met voer. Dat hoeven niet altijd saaie brokjes te zijn, je mag het ook afwisselen met andere lekkere dingen. De saaie brokjes ga je in elk geval niet zomaar in hun bekje proppen. Je kunt brokjes rollen, gooien, verstoppen, etc. Je maakt de brokjes tot een beleving en daarmee voeg je waarde toe voor de hond. De dagelijkse bak met brokjes wordt daarmee een krachtige bron van trainingsmateriaal. Dus liever steeds spelletjes doen met brokjes, zodat je relatie versterkt wordt en de hond meer op jou gericht wordt.

Calmness | Rust

Door te investeren in rust en ontspanning bouwt je hond minder stress op en laat het de opgebouwde stress ook sneller verdwijnen uit het lichaam. Er zijn leuke spelletjes hiervoor, die ze de boundary games noemen. Een boundary is een afgebakende plek waar je hond kan rusten, dus een mand, bench of bedje. Daarnaast zijn er meer manieren om je hond tot rust te laten komen, zoals veel snuffelen, knagen op geschikt kauwmateriaal, likken van een likmatje en hondenpuzzels die de hond mentaal uitdagen.

Ik ben enorm fan van Absolute Dogs. Tijdens het was vouwen of koken luister ik graag naar hun podcast . Daarnaast volg ik verschillende cursussen van hun waaronder Absolute Puppy, 21 Days to Stress Free Walks, Calm, Boundary Games en the Sexier Than A Squirrel Challenge. Heb je al een hond, dan zou ik met die laatste beginnen, omdat het enorm goedkoop is en je direct een vliegende start maakt. Verwacht je een puppy, koop dan voordat de pup er is de Absolute Puppy cursus, zodat je van te voren alles al weet. De kans is groot dat je de andere cursussen dan niet meer nodig hebt. De inhoud van de Absolute Puppy cursus beschrijf ik hier. De cursus vergt wel een investering, maar dat haal je er absoluut uit. De inhoud is extreem uitgebreid en gericht op het voorkomen van vaak voorkomende problemen en uitdagingen. Mocht je liever van een echt mens les krijgen, dan kun je kijken op deze pagina, waar ik een lijst met Pro Dog trainers aan het maken ben. Er zijn inmiddels meerdere kynologisch instructeurs die volgens de Absolute Dogs methode werken.