De pup is inmiddels al flink gewend. Jullie hebben een ritme gevonden en voegen steeds meer nieuwe uitdagingen toe aan het hondenbestaan. Welke dingen zijn super handig om nu in huis te halen?

Vachtverzorging

Dit zijn de producten die ik zelf gebruik voor mijn honden en waar ik enthousiast over ben.

Deze spray is zo bizar fijn om te hebben tijdens de vachtwissel. De vachtwissel is een draak, echt vreselijk. Je kamt de pup met veel pijn en moeite en een dag later sta je al weer te huilen van het aantal klitten. Vacht lekker kort laten trimmen bij de trimmer is een aanrader. Om het kammen zelf leuk en vooral niet pijnlijk voor de pup te houden is een goede vachtspray een uitkomst. Deze is zo idioot goed, dat ik hem ook bij mijn dochters en mezelf gebruik ipv de Kruidvat anti-klit spray. Een genot is het. Je glijdt zo door alle mini klitjes heen.

Mocht het nou toch ergens mis zijn gegaan bij het kammen tijdens de vachtwissel en je vindt ergens een gigantische dreadlock (die je niet wilt afknippen), dan hebben de paardenmensen daar een super oplossing voor. Met veel liefde, geduld, snoepjes en een flinke klodder van dit spul haal je echt elke dikke knoop uit elkaar (als je hond het OK vindt). Ik begrijp er totaal niks van, maar ik heb echt menig staart hiermee weer netjes gekregen. Daarna moet je de hond echt heel goed wassen, want er blijft residu in zitten wat weer zorgt voor sneller klitten. En voortaan weer dapper proberen bij te houden met kammen. Bij de Kroo is dezelfde tube flink goedkoper.

Dit is de shampoo van Cowboy Magic. Met deze fles kun je ongelofelijk lang doen, meerdere jaren wel. Je doet wat shampoo in een mengfles (waterflesje met bidon dop) met veel water en schudt dat door elkaar. Vervolgens spuit je de hond overal in met het mengsel en kun je hem wassen. Op die manier zit de shampoo niet in 1 klodder op 1 plek, maar is het netjes over de hele hond verdeeld. Is de hond super vies, dan was je hem 2 keer met shampoo. Ik was mijn honden alleen voor het trimmen (zodat de scheerkoppen niet te snel slijten) of als ze echt in de stinkdrek hebben gerold. Je hoeft ze beslist niet elke week te wassen. Bij de Kroo verkopen ze het ook in kleinere flesjes en zijn ze wat goedkoper.

Na het wassen vul je een andere bidon met wat conditioner en flink veel warm water. Dit moet je echt even schudden, want het mengt niet zo goed. Vaak doe ik dit al voordat ik de hond ga wassen en schud ik het zo nu en dan even. Je verdeelt het mengsel met de bidonspuit over de hele hond. Besteed goed aandacht aan de pootjes, achterpootflanken, onderrug, oksels, achter de oortjes en waar het tuigje/riempje meestal zit. Dus niet alles op de rug spuiten, de rug is het makkelijkst om te kammen, de rest juist niet. Het mengsel mag je gerust even in laten trekken. In de tussentijd kun je de douchecabine of het bad volstrooien met lekkere hapjes, zodat het badderen echt een feestje voor de pup wordt. Daarna zorgvuldig uitspoelen. De douche ook 😉 Deze kun je ook direct meebestellen bij de Kroo net weer €6 goedkoper.

Eigenlijk zou er nu een linkje naar een badjas moeten komen. Ik heb zelf geen honden badjas, omdat ik te lui ben om op te meten wat de juiste maat is voor mijn honden. Maar o wat is zo’n badjas handig. Ik droog ze altijd met meerdere handdoeken. Daarna gaan ze als een dolle rennen door het huis en wrijven ze zich tegen de bank aan. Hoe ideaal zou het zijn als ze gewoon even een half uurtje met een super absorberende badjas zouden rondscharrelen en daarna drogen met:

De waterblazer! Als je deze nog niet had aangeschaft, dan wordt het langzaam toch wel een beetje tijd. Wat is dit ding ideaal Het duwt het water letterlijk uit de vacht van je hond. Je ziet het water wegspetteren. Het gaat zo ontzettend snel. Mijn honden gaan na het buiten rennen in de weilandjes allemaal even op de trimtafel en worden dan in een paar minuten droog geblazen. Als ze niet nat zijn, dan blaas ik ze vaak ook even om het vuil uit de vacht te krijgen en om klitvorming te voorkomen. Let er bij het kopen van een waterblazer op dat hij meerdere standen heeft qua blaassterkte en qua temperatuur. Deze heeft dat.

Dit is de ultieme doodle borstel waar veel mensen bij zweren. Ik heb hem niet, omdat ik ooit een namaak product heb gekocht. Zou het daardoor komen dat ik mijn honden veel te weinig kam?Bij het kammen van een doodle werk je niet zoals bij meisjeshaar met van die lange stroken. Je aait niet over de hele rug. Je begint onderaan de pootjes, legt het bovenste haar aan de kant en tikt dan met zachte tikjes de knoopjes er uit vanaf de huid. Als je voelt dat er geen knoopjes meer in zitten, dan ga je een paar cm hoger. Zo werk je de hele hond af van onder naar boven. Ik zorg dat ik hier nog een instructie video plaats tzt. In elk geval: niet door ratsen, maar het kammen altijd gezellig houden. Je hoeft aan het begin ook niet de hele hond te doen. Houd het gezellig en speels.

Hier heb ik mezelf op getrakteerd in de hoop dat ik dan de hondjes super vaak borstel. En helaas gebeurt dat gewoon niet vanzelf bij mij… Hoe enthousiast ben ik over deze elektrische borstel? Nog niet zo super. Misschien moet ik het meer doen en er mee oefenen. Kom dit ding eerst maar even uitproberen hier, voordat je hem koopt.

Trimmen

De vacht van een doodle groeit altijd door. Daar moet je iets mee zo nu en dan. Ik trim mijn honden zelf en ik gebruik deze producten daarvoor.

Deze heb ik, in het roze. Met 5 honden had ik achteraf toch liever een draadloze gehad die veel meer aankan. Toch ben ik niet ontevreden over deze tondeuse. Ik heb hem gekocht bij Macrovet. Daar is hij nu ook een tientje goedkoper. Je gaat tijdens de vachtwissel wat vaker naar de trimmer. Luister goed naar wat ze je opdraagt en als je na de vachtwissel lol hebt in het wassen, föhnen, kammen, dan kun je de hond prima zelf trimmen. Daar zijn ook leuke cursussen voor.

Met dit spul maak je de scheerkop van de tondeuse schoon, vet je het in en koel je de scheerkop. Als de scheerkop te warm is, dan scheert hij niet meer zo lekker en gaat het ook pijn doen bij de hond. Om de 5 minuten spray ik dus de scheerkop even af, droogdeppen met keukenrol en huppakee, weer door.

Deze opzetkammen zet je op de scheerkop van de tondeuse. Zo bepaal je de lengte van de haren. De maximale lengte is 2,5 cm. Dat lijkt super kort, maar ik vind het best lastig om de hond helemaal klitvrij te hebben voordat ik de vacht op 2,5 cm kan trimmen. Je mag de hond namelijk pas scheren als er geen knoopjes meer in de vacht zitten. Je doet hem anders vreselijk pijn en dan wordt het trimmen een drama.

Ik ben zelf zo dom geweest om alle scharen apart te kopen. Ik heb een gewone kappersschaar die ik echt alleen voor haar gebruik. Een effileerschaar om de vacht uit te dunnen in het gezicht. En een kort schaartje waarmee je de oorhaartjes en tussen de teentjes kunt knippen. Die laatste gebruik ik eigenlijk nooit. Ik ken deze specifieke set dus niet en hoor graag van trimmers wat een goede set is.

Ik heb zelf een veeeeeel te dure nagelvijl gekocht. Als je ergens een dremel hebt liggen, dan kun je het daar ook gewoon mee doen. Wat is er zo fijn aan een elektrische nagelvijl? Veel van mijn pups hebben donkere nagels. Je ziet niet waar het leven eindigt. Dat maakt het knippen wat spannend. Met de elektrische vijl trekt de hond zijn poot terug als je te dicht bij het leven komt. Dat is fijn, want dan spuit het bloed er niet uit. Ik train dit al bij de pups in het nest. Normaalste zaak van de wereld.

Je kunt je hond overal borstelen en bijwerken. Als je besluit om daar echt een vaste plek voor het creëren, dan is een trimtafel heel prettig. Ik heb deze. Het is een stevige, robuuste tafel waarop de hond niet uitglijdt. Je kunt hem makkelijk inklappen en wegzetten (doe ik nooit). De beugel er bovenop gebruik ik bijna niet. Meestal vraag ik een van mijn dochters om wat met de hond te troetelen als ik de lastige plekjes moet scheren. De trimtafel maak ik met veel hondensnoepjes tot een walhalla van hondengeluk.

Lekker naar buiten!

Qua verzorging komt er dus heel wat kijken bij een doodle. Gaan we nu kijken naar de dingen die handig zijn als je met de hond de hort op gaat.

Tractive Banner CHRISTMAS EN - Dog

Luana heeft deze tracker permanent om. Als we ergens een deur of hek open laten staan, dan gaat zij op avontuur. Ik krijg een alert op mijn telefoon als zij zich in een gebied bevind waar ze niet hoort te zijn. Je kunt de grenzen zelf heel nauwkeurig instellen op je account. Als we gaan wandelen, dan loopt ze over het algemeen ook los. Ze is bij een wandeling nog nooit ontsnapt, maar Keetje en Doris wel. Die ben ik wel eens een uur kwijt geweest in een natuurgebied. Wat had ik toen graag de Tractive gehad. In plaats van doelloos rondrennen en je helemaal schor schreeuwen, kun je gewoon op de telefoon zien waar ze uithangen. Vooral voor puber doodles die graag op verkenning gaan is de Tractive ontzettend fijn. Je moet apart een abonnement afsluiten, naast het kopen van het apparaat. Dat kan met dezelfde link. Ik heb het zelf onlangs weer met 2 jaar verlengd. Met deze link krijg je gratis verzending.

Hier laat ik Luana en Mango poseren voor de foto. Mislukt natuurlijk, maar je ziet de Y-tuigjes wel heel goed. Ik ben fan van Dierenoppas Amersfoort. Ze begeleiden je bij het vinden van het perfecte tuigje voor jouw hond. Je mag het tuigje online bestellen, thuis passen, weer terug sturen. Maakt allemaal niet uit. Luana heeft een Anni X tuigje en Mango een Dog Copenhagen tuigje.

Een lijn met 2 sluitingen is ontzettend handig om te gebruiken bij het afleren om te trekken aan de riem. Bij Absolute Dogs leer je om de hond vast te maken aan de voorkant en op de rug. Je loopt met de hond alsof je hem ment als een paard. Vervolgens ga je achtjes lopen met hem, net zo lang tot hij zich aan je overgeeft in een soort trans. Bij mij is dat meestal al na 3 of 4 achtjes lopen. Daarna kun je gewoon wandelen en trekt de hond niet of nauwelijks meer en is hij lekker relaxt. Hier zie je een voorbeeld van hoe het werkt.

Bij Absolute Dogs heb ik een korte cursus gevolgd om de honden te leren om altijd te komen als ik 3 keer keihard fluit op dit fluitje. Ze komen over het algemeen super snel op me afgerend als ik dit doe, omdat ze weten dat ze dan iets super lekkers krijgen. De fluitjes kun je overal kopen voor veel te veel geld. Ik koop er vaak een stuk of 5 bij Paracord voor €1,50 per stuk. Ik leg overal fluitjes neer en hang ze aan de ritsen van mijn jassen, zodat ik bij elke noodsituatie snel een fluit heb om ze te roepen.

Deze hondenloopplank kocht ik aanvankelijk voor de auto, maar ik gebruik hem veel voor de trimtafel. Het is totaal niet noodzakelijk om te kopen. Maar het biedt de honden wel een veilige manier om zelf de trimtafel op te lopen ipv springen.

Tanden verzorgen

Naast vachtverzorging zijn de tandjes natuurlijk ook belangrijk. Ik ben daar geen held in, maar ik heb nu wel fijne trucs!

Net als dat ik er met het kammen niet zo boven op zit, zo laat ik het tandenpoetsen van de hondjes ook te veel slonzen. Natuurlijk knagen ze hier super veel op botjes, hoefjes, buffelhoorns, etc., maar Keetje en Juliette begonnen toch wat gele plak op hun tanden te krijgen. Daarom ben ik met dit spul begonnen. Je giet een heeeeel klein scheutje (theelepeltje) in de drinkbak. Je voorkomt zo sowieso tandplak en als het er al zit, dan vermindert het tandplak. Als ik hiermee een narcose en dure dierenarts tandsteen verwijder sessie kan voorkomen, dan heb ik het er graag voor over!

Deze tandpasta heb ik. Die vinden ze allemaal prima. Ik kwam er echter laatst achter dat er ook tandpasta is met vleessmaak. Zoiets neem ik de volgende keer. Dan vinden ze het vast nog leuker om tanden te poetsen.

Deze vingersokjes heb ik om de tanden te poetsen. Ik doe een sokje om mijn duim en wijsvinger van mijn rechter hand. Op die manier kan ik met 2 vingers tegelijk poetsen. Tandenborstels werken totaal niet. Die knagen ze direct kapot en je hebt veel te weinig grip op de tanden en kiezen die het het meest nodig hebben. Rubberen vingersokjes geven ook niet de juiste feeling, omdat je niet voelt wat je aan het poetsen bent. Groot nadeel van stoffen vingersokjes is dat je ze steeds moet wassen zonder ze kwijt te raken.

Hormonen

Als de hormonen toeslaan, dan verandert er heel veel. Bij de loopsheid hoef je teefje in principe geen broekje aan. Wij doen het wel als ze veel op de bank liggen en de boel daar onder bloeden. Bij de hondentraining is het bij ons ook verplicht. Verwacht bij een loopsheid niet super veel bloed. Ze houden zichzelf behoorlijk goed schoon. Bij sommige teefjes heb je niet eens door dat ze loops zijn. Andere bloeden wel wat meer. Ik zou het broekje niet op voorhand al in huis halen.

Zo super jammer dat ik al roze loopsheidsbroekjes in alle maten heb, anders had ik deze gekocht. Ze hebben allemaal leuke printjes. Je doet er een inlegkruisje in en dan verschoon je het gemakkelijk. De maattabel staat bij het plaatje.

Deze is voor ook jongens. Na een castratie mogen ze niet aan hun wondjes likken. Dan kun je met een kraag werken of met zo’n rompertje. Zelf gebruik ik dit rompertje, samen met een antiplasband om er voor te zorgen dat mijn reutje niet per ongeluk een teefje dekt. Het teefje heeft dan een behoorlijk strak loopsheidsbroekje aan.

Op deze lijst ontbreken nog een heleboel dingen. Mocht jij nog iets weten waar je enthousiast over bent, laat het me weten!