Het is fijn om je goed voor te bereiden op de komst van je doodle puppy. Toch kun je helemaal overspoeld worden door informatie en producten. Ik heb daarom een lijst gemaakt van producten en regeldingen die ik zelf heb en/of belangrijk vind. Dit zijn de producten die ik zelf gebruik voor mijn honden en waar ik enthousiast over ben. Deze website bevat affiliate links. Als je op een van deze links klikt en je bestelt daarna het product, dan ontvang ik een klein bedrag voor de moeite om het hier neer te zetten. Voel je beslist niet verplicht om via deze links te kopen. Ik heb altijd de links in een pdf-je gezet en daarmee de kas van de grote retailers gespekt zonder het door te hebben. De mini bonusjes die ik hier mee verdien stop ik uiteraard in mijn hondjes en boerderijtje. Kijk vooral ook op marktplaats en Vinted, maar lees hier wel de tips waar je op moet letten bij aankoop. Goed, gaan we beginnen!
Tuigje & lijn
Op termijn is het belangrijk om een goed passend Y-tuigje voor je hond te kopen. Die zijn behoorlijk prijzig en daarom zou ik in de groeiperiode toch voor een wat goedkoper model gaan die een tijdje meegroeit. Ik vind Beeztees tuigjes fijn, omdat ze best goed doordacht zijn. Maar mijn volwassen honden krijgen een Anni-X tuigje. Die zitten zo mooi passend om hun lijf dat het nooit scheef trekt.
Voor puppy’s is een lichtgewicht riempje perfect. Geen zware sluitingen. Een uitrolriem hebben de puppycursussen liever niet. Dit riempje volstaat. Zelfs mijn volwassen honden doe ik aan dit lijntje, zo mogen het sowieso niet kapot trekken of bijten.
Super simpel, maar lekker veilig. Je wilt niet dat de pup de hele auto doorvliegt als je hard moet remmen. De pup moet wel een tuigje om, halsbandje alleen zou ik niet doen.
Verzorging
Wassen en trimmen hoef je de pup nog niet de eerste weken. Wat je daarvoor kunt aanschaffen, zie je in de lijst met puber producten. Wat ik wel vast in huis zou halen is de waterblazer.
Een waterblazer is fijn om in huis te hebben zodra de pup er is. Je gaat nog niet direct met volle kracht de puppy omver blazen, maar het is wel belangrijk om vroeg te starten met wennen aan de waterblazer. Dat hebben we in het nest natuurlijk ook al gedaan, maar het is iets om te blijven herhalen. Veel belonen met lekkers, zodat het föhnen iets leuks en gezelligs wordt. Als je hondje dan een keer nat is van de regen, lang gras, zwemrondje of bad, dan blaas je hem in een mum van tijd droog. De waterblazer is veel krachtiger dan een gewone föhn. Hij duwt het water echt weg. Daarnaast kan de waterblazer een uitkomst zijn om zand en rotzooi uit de vacht te blazen, zodat de pup minder knoopjes krijgt. Mijn honden worden allemaal even kort geföhnd voordat ze weer naar binnen kunnen na een ronde spelen in de natte weilandjes. Dan blijft de bank enigszins schoon.
Slapen
Ja, dit onderdeel noem ik voor het gemak maar slapen. Ik weet dat je nooit slapen pups ziet op facebook en instagram, maar een pup heeft 20 uur slaap nodig om zich goed te ontwikkelen. Onderstaande hulpmiddelen, mijn schema, coaching en de whatsappgroepjes van elk nestje zorgen er voor dat we aardig in de buurt van die 20 uur gaan komen per dag. En dan blijkt het leven met een puppy mega saai te zijn, omdat hij alleen maar slaapt…
Een puppyren geeft zo veel rust en duidelijkheid dat ik niet meer zonder kan. Het lijkt wat zielig om je pup in een gevangenisje te stoppen, maar je doet je pup, jezelf en je gezin er een groot plezier mee. Voor een medium doodle is een ren van 100 cm hoogte prima. Koop niet die van de Welkoop, want daar klimmen ze gemakkelijk uit. De ren is de ‘chillroom’ voor de puppy. Hij hoeft niet permanent te slapen in z’n chillroom, maar hij moet dus wel chillen. Lekker knagen op een botje of een kong uitlikken mag zeker ook. Bij ons thuis gaat de pup 3 uur in de ren, 20-30 minuten uit de ren om te plassen, poepen, spelen, knuffelen, etc. en dan weer 3 uur in de ren. Dit ritme houden we de hele dag vol. Op deze manier komt de pup aan z’n 20 uur slaap per dag en raakt hij niet overprikkeld met bijbehorend bijt- en sloopgedrag.
Deze matjes gebruik ik als plasmatjes. Ik vind het fijner om ze gewoon te wassen als ze vies zijn, dan dat ik wegwerpmatjes gebruik. Let er op dat je de matjes zonder zijflap koopt.
Van deze beveiligingscamera’s heb ik meerdere. Je kunt ze allemaal samenvoegen op je telefoon. Ik stel ze zo in dat ik een goed overzicht heb over waar de puppy allemaal kan komen. Je kunt alerts instellen voor bewegen en voor geluid. Dit is perfect om ze te leren alleen te zijn, zonder dat ze verlatingsangst opbouwen. Je kunt de pup rustig observeren terwijl je achter de voordeur staat. En als je echt al even van huis kunt, dan check je zo nu en dan even of je al naar huis moet.
Een flufmandje is een mega cue voor slaap voor de pup. Hij heeft direct door dat dit de chillplek is. Ze gaan er graag in liggen, bij voorkeur in een donker holletje. Koop alsjeblieft geen rieten kraakmand of een hard kussen. Voor een puppy voelt een flufmandje alsof hij nog lekker tegen z’n broertjes en zusjes aanligt. Ik zou hem lekker groot kopen, want volwassen honden kruipen er ook nog graag in.
Moet een bench echt? Nee, sommige honden willen er echt niet in. Als je pup het lastig vindt om z’n rust te pakken in de ren, dan kun je een bench in de ren plaatsen en er een donkere deken over vastmaken. Het deurtje laat je altijd open. In de bench leg je het flufmandje of een vetbedje. Er is grote kans dat hij dit donkere holletje nodig heeft om zich over te kunnen geven aan de slaap.
Eten
Hier komt ook nog een link naar vers vlees. Probeer het eerste half jaar in elk geval vers vlees te geven.
Officieel mag de pup deze brokken nog niet, maar toch geef ik ze. Er zit wat minder eiwit in, maar dat vind ik niet zo erg. De grote brokken vinden ze fijn om op te kauwen. En kauwen is wat puppy’s nodig hebben. Koop de kleinste zak. Na openen zijn de brokken nog maar 3 weken lekker. Je kunt ze eventueel ook invriezen.
Dit zijn de puppy brokken van Darf. Waarom ben ik eigenlijk fan van Darf? Al mijn honden eten het goed en ze hebben altijd mooie drollen. Dat klinkt wat onsmakelijk, maar het is niet fijn als honden zachte poep hebben. Er klopt dan iets niet aan hun dieet. Er zit geen tarwe in Darf en het vlees is mooi biologisch.
Ontwormen, vlooien & teken
Je puppy is ontwormd voordat hij bij je kwam. Puppy’s worden bij de fokker ontwormd met 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna is het de bedoeling dat jij verder gaat met elke maand ontwormen totdat hij een half jaar is. Vanaf dan moet hij elk kwartaal ontwormd worden. Ik houd als stelregel aan: eerste van de maand = ontwormen voor iedereen (omdat ze ook nog wel eens ontlasting van andere dieren eten). Je zou daarna ook bij elke seizoenswisseling kunnen ontwormen als je een soort reminder wilt hebben. Als alternatief voor Milbemax is er Milprazon. Dit heeft dezelfde inhoudsstoffen, maar is wat goedkoper, zeker als je het in bulk inkoopt zoals ik. Is je pup onder de 5 kilo? Geef hem dan een half pilletje.
Ik heb veel tekenmiddelen geprobeerd en de meeste werken helaas onvoldoende. Wij hebben een kind met Lyme gehad, dus wij gaan niet prutsen met knoflook en kralen. Ik wil geen teken in de buurt. Vectra 3D werkt super goed, gedurende 3 weken. De laatste week is fake. In de tekenperiode krijgen ze dus elke 3 weken tekendruppels in de nek voor het slapen gaan. Let even goed op het gewicht van de hond en kies de juiste hoeveelheid. Let je op de prijs, dan kun je ze hier in bulk bestellen. Met Vectra 3D zou ik direct starten als je een kat of andere honden in huis hebt of ooit vlooien in huis hebt gehad. Is dat niet het geval, wacht dan een paar weken totdat de pup echt in contact komt met andere dieren.
Speelgoed, kluiven en training
Ik ga hier niet allemaal links van speelgoed plaatsen. Zelf zou ik geen speeltjes kopen die piepen, omdat ze dan de bijtrem verkeerd aanleren.
Deze kleine Chuckit bal (let op dat het echt een S moet zijn) met een touw er aan is een heel handig speeltje voor het gebit. Vaak hebben Australian Labradoodles priktandjes. De onderste twee hoektandjes staan dan iets te ver naar binnen en prikken in het gehemelte. Je kunt de tandjes voorzichtig wat naar buiten masseren, en je kunt met dit balletje spelen met je pup. Doordat de pup het balletje in de bek neemt en jullie er een leuk spel van maken, duwt hij zelf z’n hoektandjes wat naar buiten.
Hier komen nog links naar een trainingspouch die ontzettend fijn is. Ik zoek het later even op. Koop ik elk geval niks waarbij je eeuwig zit te frutten om je hand er in te krijgen en er een snoepje uit te frunniken. Hier komen ook nog links naar wat je wel kunt kopen om te knagen en wat niet en trainingssnoepjes zoek ik ook nog even deze week.
Dierenarts
Met 9 weken moet de puppy naar de dierenarts voor de 9 weken enting. Er zijn in Nederland 2 soorten dierenartsen: vrijgevestigde dierenartsen en commerciële ketens zoals Anicura, Evidensia, CVS, Vetpartners, Pets Health, Ster Klinieken, DierenDokters, Dieren Artsen Groep NL of Basic Vets praktijken. De commerciële dierenartsen zorgen ervoor dat de prijzen voor de dierenzorg enorm opgedreven worden. Bij een vrijgevestigde dierenarts telt de menselijke maat veel meer. Die zullen een oude hond van 15 met allemaal tumoren vredig laten inslapen i.p.v. koste wat kost te operen. Hier vind je een overzicht van vrijgevestigde dierenartsen.
Verzekeren
Dit moet ik allemaal nog uitzoeken. Ik hoor heel graag welke verzekeringen jullie hebben en hoe die bevallen. Ik heb zelf geen hondenverzekering en ik wil beslist niks aanraden wat stom is.