Met de online puppy cursus van Absolute Dogs krijg je extreem veel waar voor je geld. Ik heb helaas geen aandelen en krijg ook niet betaald voor promotie. Toch hoop ik dat al mijn pups bij een eigenaar terecht komen die zich in deze methode verdiepen. Het is een hele vriendelijke en gezellige maar ook duidelijke manier van opvoeden. De inhoud van de cursus is bijzonder breed en gericht op het voorkomen van vaak voorkomende problemen en uitdagingen bij honden. Het maakt de gebruikelijke puppycursus overbodig. Het geeft de baas veel kennis en zelfvertrouwen en het geeft de pup heel veel veiligheid en rust. De onderwerpen die bij Absolute Puppy aan bod komen zijn de volgende:

Ditch the Bowl | Gebruik het voer om de pup te trainen

Er zijn tal van manieren om brokjes of vers vlees te gebruiken bij het trainen. In een filmpje tonen ze wat voorbeelden van hoe je een jonge pup kunt leren om brokjes te volgen. Daarnaast zitten er 2 e-books bij voor trainen met brokjes en trainen met vers vlees. Er staan voorbeelden in van geschikt kauwmateriaal, snuffelmatten, kongs, hondenpuzzels en voervariaties buiten brokjes om.

Toilet Training | Zindelijk maken 

Binnen 3 weken kan een pup zindelijk zijn. Het kan duidelijk maken dat hij moet en hij kan het ophouden tot hij buiten is. Je krijgt 5 cruciale tips om dit voor elkaar te krijgen. Het enige wat je moet doen is er enorm voor gaan.

Boundary Games | Impuls beheersing

Je leert je hond op een hele gezellige manier op een bepaalde plek te blijven, zodat je hond niet opspringt bij bezoek, hij rustig naast je kan liggen in een restaurant, rustig zit en niet blaft als de bel gaat, etc. Je hond wil uiteindelijk dolgraag op de vaste plek blijven, omdat dat een soort tropisch eiland wordt waar je blij van wordt. Je leert je hond het belang van kalmte, zodat hij niet te veel stress opbouwt. De spelletjes duren een paar minuten.

Calmness | Rust

Angst, frustratie, spanning, opwinding zijn emoties die vaak leiden tot blaffen, opspringen, trekken, vechten, etc. Vanuit kalmte zal je hond dat soort dingen niet doen. Het is dus handig je hond vaak kalm te maken. Daar zijn veel trucs voor. Er zijn passieve kalmerende activiteiten, je kunt belonen voor natuurlijk kalm gedrag, en er is actieve rust waarbij jij voor de hond beslist wat hij moet doen zodat hij niet te veel keus heeft. Een puppy heeft heel veel nieuwe indrukken en kan alle rust gebruiken die er is om te herstellen van die indrukken. 

Bench

Tijdens de actieve rust kun je de pup in een bench of binnen een puppyhekje of kleine ruimte houden. Je leert hoe de pup er graag in gaat en er echt kan ontspannen. Het is een hele positieve manier van kennismaken met de bench.

Seperation Issues | Verlatingsangst

Hoe voorkom je verlatingsangst? Hoe voorkom je dat de hond de hele dag achter je aanrent en je niet eens alleen naar de WC kan? Er zitten 2 ebooks bij over hond alleen laten en routines doorbreken.

DMT | socialisatie/geruststelling bij nieuwe dingen

Het is een spel waarbij de hond leert met afleiding en enge dingen om te gaan. Hij voelt zich door jou gesteund en blijft niet hangen in de bange of gefrusteerde emoties. Voordat je met de hond de hort op gaat leer je dit spel, zodat de socialisatie versoepeld verloopt.

Mouse Game | bijten, happen omvormen 

Een overgestimuleerde pup gaat bijten en happen. Hij heeft dan meer kalmte nodig. Naast de eerder genoemde boundary games, calmness en bench training kun je de mouse game doen, waarbij de hond afstand van je moet nemen om wat lekkers te krijgen. Met de Mouse Game leert je pup zich beheersen en z’n impulsen te beheersen.

Attention Noise | hoe stop je bepaald negatief gedrag direct

Als je pup je schoen door de kamer sleept dan wil je dat direct afleren. Dit gaat met de Attention Noise. Dit spel leer je eerst aan en daarna lukt het om de hond te laten stoppen met ondeugend gedrag.

Multi-Dogs Household | Puppy introduceren bij je andere honden

Hoe kun je op een succesvolle manier je pup bij je andere honden introduceren? Hoe rustiger je dit aanpakt, hoe gemakkelijker het gaat. Hoe organiseer je je huis met meerdere honden? Hoe pak je de wandelingen en trainingen aan?

the Bucket | Stresslevel reguleren

Hoe zorg je er voor dat de pup niet te veel stress opbouwt? Hoe ga je om met wandelingen en andere honden. Hoeveel moet een pup wandelen? Welke andere opties zijn er voor een wandeling?

De cursus houdt zich niet zo zeer bezig met zit en af. Deze commando’s zijn gemakkelijk aan te leren met bijvoorbeeld het boek van Martin Gaus ‘Puppymanieren‘. Voor je pup 12 weken is zal hij alle basiscommando’s kennen, omdat poedels, labradoodles en cockapoo’s extreem leergierig zijn. Het is wel handig om dit gelezen te hebben voordat de pup in huis komt.

Wandelen met de puppy

Tuigje aanleren

Hoe zorg je er voor dat de pup het tuigje met plezier aankrijgt? Met leuke spelletjes leert de pup uit zichzelf het hoofdje door het tuigje te steken en begint de wandeling niet met een worsteling rondom het tuigje.

Conversation Starters | geruststelling in nieuwe ruimtes/plekken

De pup leert op jou te focussen m.b.v. bijvoorbeeld voetjes op een object. Door dit object op verschillende plekken neer te leggen en het spelletje te doen, krijgt je pup vertrouwen in de nieuwe omgeving. Dus in plaats van angst opbouwen in een nieuwe omgeving, breng je iets vertrouwds naar de nieuwe omgeving en start je het spel. De pup kent het object en het spel en hoeft daardoor minder te letten op zijn angst voor het nieuwe, waardoor de angst minder opbouwt.

Orientation Game | Puppy wil graag naar jou toekomen

Met dit spel stuur je de pup steeds een stukje weg met een brokje en elke keer wil de pup naar jou terugkomen, omdat jij helemaal te gek bent. Door dit spel leert de hond te focussen op jou en niet op andere dingen (honden, katten, lekkers op de grond, etc.). Uiteindelijk leert de hond om zelfstandig goede keuzes te maken tussen afleiding/stoute dingen (niet de bedoeling) en focus op baas (wel de bedoeling). Je beloont gewenst gedrag op talloze manieren, zodat ongewenst gedrag niet eens ontstaat.

Name Game | Naam aanleren

Met dit spel leer je de pup zijn/haar naam aan. Je kunt de hond ook roepen met een andere geluid dan de naam. Met de juiste timing zorg je ervoor dat de hond bijna altijd succes heeft en weinig faalt. Hiermee houd je het leuk voor jezelf en de hond.

Proximity Zone | Nabijheid aan de lijn (zodat de hond uiteindelijk niet trekt aan de lijn)

Door spelletjes te doen aan de lijn wil de hond graag bij je zijn en ontstaat de noodzaak tot trekken naar andere interessante dingen niet. Jij bent immers het meest interessante in de hele wereld. De hond wil graag bij je zijn. De zone om jou heen is de hoogst gewaardeerde zone. Door veel spelletjes te doen waarbij de hond in deze zone plezier heeft, hoef je uiteindelijk niet eens meer een lijn te gebruiken bij het wandelen.

Proximity Vortex | Jij bent de beste keuze voor de hond

In je ene hand heb je suffe brokjes en in je andere hand de lekkerste worst die je kunt vinden. Door een suf brokje een paar meter weg te rollen zorg je ervoor dat de pup van je weg gaat. Dit staat symbool voor al het interessante dat de wereld te bieden heeft. Zodra de pup bij je terug komt, krijgt hij de lekkere worst. Dit staat symbool voor de waarde die jij biedt. De pup leert dat het meer oplevert om bij jou te blijven dan om te kiezen voor de rest van de wereld.

Loose Lead Walking | Wandelen met een slappe lijn

Door alle vorige spelletjes veel te doen gaat het lopen aan de losse lijn automatisch gemakkelijker en hoef je geen straf uit te delen. De plaatsing van beloning bij het wandelen helpt om je hond echt gezellig naast je te krijgen. 

Wandelen zonder lijn & socialisatie

Off Leash Freedom | Los lopen

De vorige en de komende spelletjes dragen er aan bij dat je je hond met een gerust hart los kan laten lopen.

Middle | Hond komt tussen je benen

In plaats van zit en af is middel een van de basis commando’s die je de hond kunt leren. Het geeft je hond een gevoel van veiligheid en het leert de pup dat al het goede van jou komt. Hij moet letterlijk door jou heen om plezier te krijgen. Het is ook het dichtste bij wat een hond kan komen. Middle is daardoor een van de basisposities waar de hond tijdens een wandeling in komt (in plaats van zit).

Interessanter worden dan de omgeving

De omgeving biedt enorm veel variatie en interessante afleiding voor de hond. De omgeving is altijd verrassend, sprankelend, dynamisch en uitdagend. Wat moet jij bieden om interessanter te zijn dan dat? Alleen brokjes in hun bekje geven als beloning is uiteindelijk niet genoeg. Door de brokjes op verschillende manieren te laten bewegen en af te wisselen met speeltjes en de spelletjes af te wisselen bied jij de variatie waar de hond behoefte aan heeft. 

Drop the Lead and Run | Lijn laten vallen en wegrennen

Hiermee train je dat de hond niet van je weg hoeft te rennen als jij per ongeluk de lijn loslaat. 

Catch me if you can | tikkertje

Je probeert van de hond weg te rennen, zodat je hard to get bent. Dat maakt je aantrekkelijker voor de hond.

Orientation Dash | Plotseling wegrennen

Hierbij is de timing van belang. Dit spel activeert je hond, dus het is niet altijd slim om dit spel te spelen. Hij leert ervan op jou te letten en jaagt op je.

Disengagement Game | Loskoppelen van de omgeving

Met dit spel wordt een hond weggezogen van een interessante afleiding in de omgeving. De hond leert het patroon van weggaan van de afleiding kennen. Hoe meer je dit spel speelt, hoe sterker het patroon inslijt.

Cardboard Chaos | Dozenkasteel

Hiermee leer je je hond om niet bang te zijn voor gekke dingen, gekke geluiden, gekke geuren, gekke ondergronden. De hond leert zich zeker te voelen. Het is een spel dat je gewoon thuis of in de tuin kunt doen. Het is een booster voor zijn zelfvertrouwen. Dit spel, gecombineerd met Noise Box vervangt de afvinklijst met dingen die je pup meegemaakt moet hebben in zijn eerste levensmaanden. Je werkt niet met de lijst, maar je werkt aan het opbouwen van zelfverzekerdheid en vertrouwen in jou. 

Noise Box | Geluiden box

Op een hele rustige manier leer je de pup met nieuwe geluiden omgaan. Ook hiermee bouwt de pup zelfvertrouwen op en leert hij goed te reageren op nieuwe dingen in de toekomst.