Hoe zit het nou met dat F1, F1b, ALF1, ALD, labradoodle, Australian Labradoodle, etc? De F geeft de generatie aan. Een F1 is een eerste generatie kruising tussen bijvoorbeeld een labrador en een poedel. Dit wordt dan een labradoodle F1 genoemd. Als je deze hond weer kruist met een poedel, dan is dat een backcross en is het een F1b. Afhankelijk van de genen die je wilt verkrijgen (zie pagina over DNA), kies je voor een kruising met dezelfde soort of een backcross met een poedel. Backcrossen met een labrador of cocker spaniel kan ook, maar wordt eigenlijk nooit gedaan, omdat je dan weer de genen krijgt die je probeer weg te fokken. Hier is een overzicht:

labrador x poedelF1
F1 x F1F2
F1b x F1F2
F1b x poedelF1bb (dubbele backcross)
F6 x F1F2
F5 x F2F3

Zoals je ziet, ga je altijd van de laagste generatie uit en daar tel je een getal bij op. Hetzelfde geldt voor de cockapoo. Maar hoe zit het nou met de Australian Labradoodles? Die hebben allemaal letters? De Australian Labradoodle mag uit 6 rassen bestaan (poedel, labrador, Ierse water spaniel, curly coated retriever, Amerikaanse cocker spaniel, Engelse cocker spaniel), maar telt al als Australian als hij bestaat uit poedel, labrador en cocker spaniel. Als deze mix er gedurende 3 tot 5 generaties in zit, dan is er sprake van een Pure Australian Labradoodle en de afkorting daarvan is ALD. Tot die tijd is de kruising met alle 3 de rassen er in een Australian Labradoodle Foundation Dog. De afkorting daarvan is ALF. Ook hiervoor is een schema:

labradoodle F1 x cocker spaniel of cockapooALF1
ALF1 x poedel, cockapoo of labradoodleALF1
ALF1 x ALF1ALF2
ALF3 x ALF1ALF2
ALF 3 x ALF3ALD
ALD x poedel, cockapoo of labradoodleALF1

Ook bij deze mixen is het belangrijk om niet klakkeloos honden met elkaar te kruisen. Door uitgebreid DNA onderzoek kun je kijken of de kruising de gewenste hondjes opleveren qua vacht en verharing. Ik zou niet zo gauw een labrador F1 met een cocker spaniel of cockapoo kruisen, omdat je dan kans hebt dat een deel van de hondjes verhaart. Beter is het om een F1b labradoodle met een cockapoo te kruisen, maar dan nog het liefst met DNA onderzoek.