Omdat ik steeds op zoek ga naar de drachtkalenders van verschillende sites, vat ik ze hier voor mezelf samen:

Week 1: De bevruchting in de eileiders. De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhoorns.

Week 2: De embryo’s verdelen zichzelf netjes over de baarmoederhoorns en hechten zich vast aan de baarmoederwand. De belangrijkste organen worden nu gevormd en dat maakt de embryo’s erg kwetsbaar. Het is belangrijk dat de moederhond nu niet ziek wordt of nare medicijnen moet nemen.

Week 3: De tepels kunnen wat rozer worden en aan het eind van deze week kan de moederhond misselijk worden door hormonale veranderingen.

Week 4: Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten en zou je ze kunnen voelen. Omdat de organen nu gevormd worden zijn de pups nog erg kwetsbaar.

Week 5: Tijd voor de echo! Als de tepels nu flink roze zijn, dan is dat al een duidelijke aanwijzing voor de dracht. Met een echo kun je een inschatting maken van het aantal pupjes. De aanleg van de organen is nu grotendeels afgerond, waardoor de pups ook minder kwetsbaar worden. De moederhond mag vanaf nu wat meer eten, bij voorkeur in meerdere maaltijden verdeeld over de dag.

Week 6: Ze groeien flink door.

Week 7: Je kunt de pups nu echt voelen en ook zien bewegen.

Week 9: De pups kunnen veilig geboren worden vanaf 57 dagen. Als je progesteron hebt getest en je weet wanneer de eisprong is geweest, dan kun je vanaf die dag 61 dagen (+/- 1 dag) optellen om tot een uitgerekende datum te komen.