Het doet me telkens verdriet om mensen af te wijzen voor een pup. Wij hebben maar 1 of 2 nestjes per jaar en ontzettend veel aanmeldingen. Daarom is het alleen maar goed als meer gezinnen eens een nestje krijgen bij hun teefje. Omdat ik veel vragen krijg over testen en reutjes uitzoeken lijkt het me handig om die kennis hier te bundelen.

Waarom testen als je toch maar 1 nestje doet?

Als het testen kan voorkomen dat een hondje ingeslapen moet worden en een gezin er veel verdriet van heeft dat het hondje een aandoening heeft, dan is dat het geld gewoon waard. Het kost wat geld en vooral ook moeite, maar de zekerheid die het biedt is ontzettend fijn. Natuurlijk weet je nooit 100% zeker dat de pups allemaal gezond worden, maar je kunt heel veel ziektes uitsluiten.

Wat testen?

Je begint bij een brede DNA test bij bijvoorbeeld Embark. Hier wordt permanent genenonderzoek gedaan naar nieuwe ziektes en blijf je dus ook op de hoogte over jouw hond. Momenteel worden er circa 180 ziektes getest bij Embark. Het leuke aan Embark is dat je direct ook inzicht krijgt in andere aspecten van de genen, zoals de vachtstructuur, de kleuren, het gewicht en de mate van inteelt. Embark helpt je ook bij het uitrekenen van matches met een reutje, zodat je weet wat voor pups je met de betreffende reu krijgt.

Heup en elleboogonderzoek (HD & ED), patella’s en ECVO oogonderzoek kun je laten doen bij een van de volgende klinieken: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-en-gezondheidsonderzoeken/ecvo-oogonderzoek/ . De uitslag van het ECVO oogonderzoek is maximaal een jaar geldig, dus dat moet voor een eventueel tweede nestje opnieuw.

Hoe vind je een reutje?

Op marktplaats staan meerdere reutjes en ook op facebook zijn verschillende groepen waar dekreuen aangeboden worden. Zie je op straat een leuke reu, dan kun je vragen of die persoon de hond ook wil laten onderzoeken. Het is fijn om de stambomen even naast elkaar te leggen, maar laat Embark ook zeker even de COI uitrekenen, want honden zijn meer verwant dan je op basis van de stamboom kunt vermoeden.

Let op bij het maken van matches. Een cockapoo F1 x cockapoo F1 geeft 25% kans op een cocker spaniel look-a-like die volledig verhaart. Meer daarover vind je hier.

Let ook op de kleur van de reu en alle opa’s en oma’s. Op basis van de DNA gegevens kun je voorspellen welke kleuren pups je kunt verwachten. Zwart is dominant. Rood en bruin geven samen zwart. Er zijn honderden manieren om zwarte pups te krijgen, de andere kleuren zijn lastiger.