Bij Embark krijg je enorm veel inzicht in gegevens van een hond. Ze testen meer dan 170 ziektes, rekenen het waarschijnlijke gewicht van een hond uit, de COI, en geven inzicht in de genen die het uiterlijk van de hond bepalen. Daarom laten we alle puppy’s uit een nest testen bij Embark. Dit geeft de pupkoper meer zekerheid over de grootte, gezondheid en het uiterlijk van de hond.

Bij het fokken gebruik ik de informatie over het uiterlijk om mijn ideale honden samen te stellen. Ik vind rode honden van rond de 15 kilo met een wavy of stijle vacht mooi en ze mogen niet verharen. Hoe gebruik ik het DNA om tot zo’n hond te komen?

Bij de vacht spelen 4 genen een belangrijke rol: furnishings, coat length, shedding en coat texture. Furnishings staan ook wel bekend als ‘improper coat‘. Als een hond furnishings heeft, oftewel improper coat CLEAR scoort, dan verhaart hij niet/nauwelijks en reageren er minder mensen allergisch op de hond. De furnishings kun je gewoon zien aan een hond: hij heeft lang haar in zijn gezicht: snor, baard en wenkbrauwen.

Coat length is de lengte van het haar. Labradors hebben korte haren, poedels en cocker spaniels lange haren. Shedding is de mate van verharen. Labradors verharen enorm, poedels praktisch niet en cocker spaniels nauwelijks. Coat texture is het uiterlijk van het haar: krullend, golvend of stijl.

Elke hond heeft van deze 4 genen een dubbele set allellen die hij/zij ook doorgeeft aan het nageslacht. Daarom maak ik bij elke paring een overzichtje van de combinaties die een paring oplevert. Stel, we kijken naar de belangrijkste factor: de furnishings.

De poedel scoort perfect op furnishings, want hij geeft met beide allellen zijn furnishings door. Bij Embark wordt dit aangeduid als FF. De Ierse Setter of Cocker Spaniel heeft helemaal geen furnishings, hij heeft een gladde kop. Deze allellen zijn II. Als je een poedel kruist met een Ierse Setter of Cocker Spaniel, dan ziet het schema er zo uit:

II
FFIFI
FFIFI

Alle kinderen uit deze paring krijgen qua furnishings de allellen FI. Dit betekent dat ze allemaal furnishings krijgen en niet/nauwelijks verharend zijn. Maar voor het nageslacht zijn die furnishings nog niet zeker gesteld. Dat zie je als je 2 cockapoo’s met elkaar kruist:

FI
FFFFI
IFIII

25% van de kinderen krijgt FF (volledige furnishings), 50% van de kinderen krijgt FI (wel zichtbare furnishings, maar niet volledige doorgeefbare) en 25% van de kinderen krijgt II (helemaal geen furnishings, maar het uiterlijk van een gewone cocker spaniel).

Om het risico op II uit te sluiten, kruis ik daarom een Irish Doodle of Cockapoo altijd met een poedel (of misschien een Australian Labradoodle die FF heeft). Dit geeft de volgende uitslag:

FF
FFFFF
IFIFI

De helft van de kinderen uit deze kruising heeft FF, de andere helft FI. Als ik uit dit nestje een fokhond moet uitkiezen, dan kies ik eentje met FF. Deze geeft dan altijd op beide allellen de furnishings door.

Deze truc doe ik ook met coat length, shedding en coat texture. Hier zie je een schema met de allellen die betreffende rassen meestal hebben.

poedelcocker spanielirish setterlabrador
furnishingsFFIIIIII
coat lengthTT (lang)TT (lang)TT (lang)GG (kort)
sheddingTT (weinig)TT (weinig)TT (weinig)CC (veel haarverlies)
coat textureTT (curly)CC (straight)CC (straight)CC (straight)

Zoals je ziet, is er veel overlap tussen de poedel en de cocker spaniel/irish setter. Het enige probleem is het ontbreken van furnishings. Zodra je dat hebt opgelost, heb je direct een leuke hond met krullen/golvend/recht haar die geen haarverlies heeft. Om een labradoodle te krijgen met een lange, zachte vacht die niet haarverliezend is, moet je veel allellen van de labrador helemaal wegwerken (furnishings, coat length en shedding). Dit is de reden dat er voor de Australian Labradoodle andere rassen gebruikt worden dan alleen de labrador en de poedel.

Ik richt me voorlopig op de eerste 3 rassen, omdat je daar fantastische honden mee kunt maken. Bij het kiezen van fokdieren werk ik zo veel mogelijk toe naar furnishings FF, coat length en shedding TT (gaat vanzelf bij deze rassen), coat texture CC.

Ik hoop dat er veel meer fokkers gaan werken met Embark (of andere DNA test banken), zodat het gemakkelijker wordt om een geschikte fokreu te vinden met de juiste allellen.